Naftna i Plinska Industrija

Kroz naše višegodišnje iskustvo rada na automatizaciji sustava distribucije plina razvili smo niz modela i aplikacija. Za vas izvodimo cijeli sistem od početka do kraja – izrađujemo idejno rješenje, ugradnju, upravljanje i puštanje u rad mjerne i regulacijske instrumentacije, parametiranje i nadzor. U ponudi također imamo i sustave za pripremu uzorka, filtraciju i pročišćavanje, redukcije tlaka i grijanja uzroka plina. Omogućavamo sustav daljinske kontrole i nadzora odorizacijskih plinskih stanica koji je implementiran na odorizacijskim stanicama diljem Hrvatske. Koristimo prvi hrvatski telemetrijski uređaj za daljinsko očitanje plinskih korektora – DuCom 2006. Osim što smo generalni zastupnik ruskog proizvođača analizatora vlage i plinova, inhibitorskih sistema i ultrazvučnih mjerača protoka plina VYMPEL, nudimo i vlastita cjelokupna rješenja. U vlastitoj proizvodnji smo također implementirali sustav za pripremu uzorka, točnije analizatorski sustav uz kombiniranu jedinicu za analizu točaka rosišta u jednom zaštitnom kućištu.

Surađujemo sa Fakultetom elektronike i računarstva u Zagrebu te smo s njima razvili pilot aplikaciju za izradu nominacija potrošnje prirodnog plina. Tom aplikacijom omogućavamo stalno praćenje, prikupljanje i prikaz različitih podataka na dijelu redukcijskih i odorizacijskih stanica, kao i daljinsko upravljanje ventilima na pojedinim mjestima sustava i to vrlo jednostavno – preko GPRS mreže. Koristi se patentirana metoda sigurnog prijenosa telemetrijskih podataka u mobilnoj GPRS, EDGE i UMTS mreži na statičku IP adresu servera u GPRS, EDGE, UMTS, VPN i internet mreži koja je u plinoopskrbi pronašla široku primjenu. Ovime ćete biti sigurni da možete usporediti mjerenja sa onim operatera transportnog sustava te jednostavnije obraditi pristigle podatke za ulaz u sustav za izradu nominacija.

Kako je potrošnja prirodnog plina sustav čija dinamika ovisi o meteorološkim podacima, danu u tjednu, godišnjem dobu te rastu odnosno padu broja korisnika, u našem poslovanju koristimo vlastiti sustav za detekciju propuštanja prirodnog plina na distributivnim područjima tako što radimo konstantno praćenje potrošnje na određenim segmentima. Nudimo rješenje razdvajanjem cjelokupnog područja na više segmenata mjerenjem potrošnje plina na svakom od segmenata u stvarnom vremenu. To nam omogućava trenutačno određivanje velikih propuštanja u distributivnom sustavu, određivanje mogućnosti slučajeva krađe plina tako što očitavamo količine i isporučenu količinu koju je izmjerio sustav. Nadziremo distributivno područje i precizno identificiramo segment na kojem plin nekontrolirano izlazi iz distributivne mreže uspoređivanjem unaprijed očekivane potrošnje i izvršena očitanja mjernih mjesta.

Osiguravamo vam jednostavnost i sigurnost tako što imate sve usluge na jednom mjestu jer je upravo iskustvo pokazalo kako je za definiranje, uočavanje i reagiranje na posebnosti promatranog distribucijskog područja potrebna višegodišnja suradnja između projektanta programa za nominaciju i korisnika.

Podrška 24/7