Objavljen članak u časopisu EGE
18/05/2017
Future-of-Industry-4.0
Industrija 4.0
19/04/2018

Naftna i plinska industrija

U sklopu industrije nafte i plina kao i u ostalim granama procesne industrije nudimo cjelokupna rješenja, od izrade idejnog rješenja, ugradnje, parametriranja, nadzora, upravljanja i puštanja u rad mjerne i regulacijske instrumentacije.Isporučili smo i pustili u rad analizatore točke rosišta vode i ugljikovodika u prirodnom plinu proizvođača General Electric i Vympel, te plinskih kromatografa proizvođača Siemens, za Hrvatsku naftnu kompaniju INA d.d.

 

Sami smo implementirali analizatorski sustav, odnosno sustav za pripremu uzorka, te komplementirali kombiniranu jedinicu za analizu točaka rosišta u jedno zaštitno kućište. Sustav se sastoji od sonde za uzimanje uzorka s izolacijskim ventilom i prirubničkim spojem, sustavom za pripremu uzorka, transmiterom tlaka te analizatorima točke rošenja vode i ugljikovodika. Sama analiza je neuobičajenog oblika, gdje se uzorak uzima iz procesne cijevi, prolazi kroz sustav za pripremu uzorka te prenosi do samih analizatora.

Generalni smo zastupnik za VYMPEL, ruskog proizvođača analizatora vlage i plinova, ultrazvučnih mjerača protoka plina, inhibitorskih sistema itd.  Jedna od glavnih proizvodnih skupina jesu analizatori točke rosišta vode i ugljikovodika, kako fiksne tako i prijenosne jedinice. Analizatori se koriste za mjerenje točke rosišta, najčešće u prirodnom no i u drugim industrijskim plinovima. U ponudi su i sustavi za pripremu uzorka, od filtracije (prijenosni set za filtraciju) i pročišćavanja sve do redukcije tlaka i grijanja uzorka plina. Ultrazvučni mjerači protoka plina koriste se kao obračunska i kontrolna mjerila, te se koriste za promjere cjevovoda od DN50 do DN1600. Također se u ponudi nalaze mjerači koji koriste tehnologiju diferencijalnog tlaka u svrhu mjerenja protoka različitih medija: prirodnog plina, vode, pare, plinskog kondenzata te ostalih jednofaznih tekućina i plinova.

 

Osmislili smo Sustav za detekciju propuštanja prirodnog plina na distributivnim područjima, konstantim praćenjem potrošnje na određenim segmentima. Osim zakonske obveze distributera za nadzorom sustava i dispečerskim centrom, dozvoljeni gubici propisani zakonom u plinskoj mreži iznose maksimalnih 3%, te svi gubici iznad, negativno utječu na financijski aspekt distributera.

Rješenje se sastoji od razdvajanja cjelokupnog područja na više segmenata, te mjerenjem potrošnje plina na svokom od segmenata u stvarnom vremenu s mogućnosti trenutačnog određivanja velikih propuštanja u distributivnom sustavu, određivanja mogućnosti slučajeva krađe plina usporedbom očitanih količina i isporučenom količinom izmjerenom od strane sustava. Utvrđivanjem iznenadnih i neočekivanih propuštanja usporedbom sa unaprijed očekivanom potrošnjom, te utvrđivanjem propuštanja po segmentima usporedbom sa izvršenim očitanjima mjernih mjesta nadzire se distributivno područje te precizno identificira segment na kojem plin nekotrolirano izlazi iz distributivne mreže.

 

Podrška 24/7