Budućnost poslovanja

Future of Business Smart Technology and Industry 4.0

Osposobljavanje za što učinkovitije vođenje poslovanja jedna je od osnova uspjeha u poslovnom svijetu. Modernizacija pomaže tvrtkama u različitim industrijama povećati njihovu učinkovitost. Veća učinkovitost prevodi na veće zarade. Iako se pojam modernizacije koristi u mnogim raspravama, mnogi nisu svjesni njegovog utjecaja na poslovanje.

Najnoviji razvoj naziva se četvrta industrijska revolucija ili industrija 4.0. Izraz opisuje nove tehnološke napredke koji su u osnovi promijenili proizvodnju, logistiku i nabavne lance. Mnogi kažu da je najvažniji doprinos industrije 4.0 koncept “pametnih tvornica”.

Pametne tvornice i kako su nastale

Inteligentna tvornica se izdvaja od ostatka zahvaljujući učinkovitosti s resursima, ergonomska i fleksibilna. Jedna od novina koje takve tvornice donose na stol jest da su kupci i poslovni partneri uključeni u proces poslovanja i vrijednosti, što nije bilo slučaj prije. Da bi to bilo moguće, koristi Internet stvari (IoT) i cyber-fizičke sustave.

Ti su sustavi riješili granice između cyber i fizičkog svijeta. Na primjer, autonomna vozila su takvi sustavi – oni aktivno prate okoliš i šalju te informacije u središnji čvor gdje se obrađuje. U pametnoj tvornici, takvi sustavi se koriste za proizvodnju i poboljšanje proizvoda kontinuirano, na licu mjesta.

Zahvaljujući naprednoj robotici, velikim podacima, stroju i dubokom učenju, rješenjima za oblak i internetskoj postaji, proces se sada događa na dvije razine – u fizičkom svijetu, proizvod se stvara, a u digitalnoj sferi ovaj proizvod se poboljšava prilikom vrijednih podataka.

Benefiti Pametnih Tvornica

Pametne tvornice su daleko od norme, a trebat će vremena za integraciju svih procesa koje će koristiti. Ti procesi uključuju:

 • Strojno učenje – Sustavi dobivaju i analiziraju nove podatke, optimizira se čitav proizvodni proces, što rezultira manjim vremenima završetka i potrošnjom energije.
 • Brzo prototipiranje i napredni proizvodni procesi – Uskoro će kupci naručiti proizvode koji su jedinstveni i po mjeri bez visokih troškova.
 • Napredna interakcija čovjek-stroj (HMI) i augmentirana stvarnost (AR) – smanjuje broj radnika i omogućuje bolje radne uvjete, osobito u smislu sigurnosti.
 • Platforme Collaborative Virtual Factory (VF) – virtualno testiranje i simulacija u životnom ciklusu proizvoda učinit će proizvode povoljnijim. Virtualni proizvodi nadopunjuju fizičke proizvode u tijeku razvojnog procesa.
 • Cyber-fizički sustavi i komunikacijski uređaj (M2M) – Podaci s produkcijskog poda putuju u stvarnom vremenu preko sustava i smanjuju stanke i prazninu. Pomaže u optimizaciji radova održavanja.

Da bi moderna tvornica funkcionirala optimalno, trebat će vam mogućnost neprimjetnog dijeljenja podataka u svakoj fazi. Inteligentne komponente mogu komunicirati s drugima kako bi dale uvid u ono što je potrebno, omogućujući tako decentraliziranu kontrolu.

4. Industrijska revolucija i pametne tvornice ne bi bile moguće bez integracije pametnih tehnologija.

Najnovija paradigma pomaka: industrija 4.0

Pojam Industry 4.0, iako se koristi kao sinonim za najnoviji veliki prekid u načinu na koji koristimo tehnologiju, proizvodnju robe, imao je ranije korištenje. Izraz proizlazi iz Europe u kojoj se prvi put odnosio na Njemačku. Tada je bila strategija njemačke vlade za proizvodnju – cilj je bio ponuditi snažnu prilagodbu povezanu s masovnom proizvodnjom.

Danas se industrija 4.0 odnosi na nove načine na koje tehnologija komunicira s društvom i ljudskim tijelom. Od proizvodnje aditiva, umjetne inteligencije, robotike, kvantnog računanja, Internet stvari (IoT), sve do biotehnologije, nanotehnologije i autonomnih vozila, tehnološka otkrića se događaju uz eksponencijalnu stopu.

Industrija 4.0 bitno se razlikuje od prethodnih tri industrijska revolucija. Prve tri revolucije obilježile su napredak u tehnologiji. Četvrti se oslanja na napredak u podjeli i korištenju informacija.

Ima potencijal da:

 • Spojite gotovo sve i sve na web
 • Učinite drastična poboljšanja učinkovitosti poslovanja
 • Pomažu u zaštiti i regeneriranju prirodnog okoliša dovođenjem bolje tehnike upravljanja imovinom.

Postoji trend koji ide prema povećanoj razmjeni podataka i automatizaciji u proizvodnim tehnologijama, kao i razvoju cyber-fizičkih sustava koji međusobno djeluju i ljudima u stvarnom vremenu.


Pametna tehnologija

Smart Technology

Inteligentna tehnologija je snaga koja je pametne tvornice učinila izvedivim ciljem. To obuhvaća bilo koju tehnologiju koja koristi baze podataka, senzore i bežični pristup. Takve sposobnosti pomažu tehničaru da osjeti okolinu, prilagodi se i pruži optimalna rješenja krajnjim korisnicima.

To može biti temeljni dio samog proizvoda. Time se poboljšava funkcionalnost proizvoda. Senzori i procesori mogu se integrirati u proizvode za prikupljanje i slanje podataka u oblak proizvoda. Ti se podaci zatim pohranjuju i analiziraju i koriste za prilagođavanje i poboljšanja u stvarnom vremenu.

Inteligentna tehnologija ima i fizičke i logičke aplikacije. Takva tehnologija ima potencijal da prilagodi svoje ponašanje kako bi bolje odgovarala okolini. Širok raspon senzora pruža podatke. Kada se analizira, može se upotrijebiti za poduzimanje koraka za bolje proizvode i metodologije.

Inteligentna tehnologija ima sposobnosti učenja. AI, stroj i duboko učenje omogućuju tehničaru prepoznavanje uzoraka i poboljšanje performansi. Cilj iza toga je stvaranje inteligentnih mreža u cijelom lancu vrijednosti. Te mreže okupljaju ljude, podatke i procese kako bi se razvile nove najbolje prakse.

Najvažniji trendovi tehnologije:

 1. IoT – Internet stvari – Sve veći broj proizvoda koje danas koristimo dolazi s računalnim mogućnostima.
 • To omogućuje komunikaciju s drugim uređajima, kontrolnim centrima i krajnjim korisnicima.
 • Priključeni uređaj može prikupljati podatke i poslati ih radi daljnje analize. Uređaji IoT-a imaju mogućnosti izvješćivanja u stvarnom vremenu, što je korisno za praćenje stanja i brigu o svim problemima na licu mjesta.
 • Biti u mogućnosti koristiti, nadzirati i nadzirati uređaje na daljinu je jedna od najvećih prednosti koje je IoT donio svijetu. IoT uređaji su novi standard svugdje. Neki uređaji, poput pametnih hladnjaka i kava, za potrošače. No, većina njih je napravljena za poduzeća i industrijske uvide.
 1. Cloud Computing – Cloud obnavlja način na koji pohranjujemo i pristupamo podacima.cloud computing
 • Cloud computing je mreža udaljenih poslužitelja koje pojedinci i tvrtke mogu koristiti za pohranu, upravljanje i obradu podataka bez potrebe za oslanjanjem na lokalno računalo ili poslužitelj. Omogućuje učinkovito dijeljenje resursa, poput softvera i podataka.
 • Omogućuje dijeljenje i pristup podacima svima s dopuštenjem za pristup. To mogu biti zaposlenici ili dioničari tvrtke ili klijenti, čak i s udaljenih lokacija.
 • Uklanja troškove održavanja vlastitih poslužitelja i umrežavanja, što smanjuje troškove. Uz oblak, čak i male tvrtke imaju pristup softveru i tehnologijama koje su prethodno bile ograničene na velika poduzeća.
 1. Proizvodnja aditiva – Proizvodnja aditiva, posebice 3D tisak, u zadnje je vrijeme dobila veliku pozornost.
 • Novi materijali se koriste za stvaranje proizvoda. Takve nove tehnike omogućuju bržu i praktičniju proizvodnju. Rezultat je znatan pad troškova, osobito u prototipu.
 • Dok je 3D ispis prethodno bio ograničen na veće industrijske i komercijalne korisnike, sada su pisači dostupni i dostupni pojedinačnim korisnicima i malim tvrtkama.
 • Uporaba 3D ispisa omogućuje decentralizirani prototip. Prototipovi sada ne moraju biti pohranjeni već duže vrijeme ili prevezeni na velike udaljenosti. Kako sve veći broj tvrtki stječe 3D pisače, oni mogu napraviti prototipove na licu mjesta.
 1. Smart senzori – Smart senzori su uređaji koji imaju različite mogućnosti obrade podataka.
 • Mjere ulaze iz okoline kao i svi drugi senzori, ali se mogu programirati da izvode unaprijed definiranu radnju kada otkriju određeni okidač iz tog okruženja. Senzor obrađuje podatke i prenosi ih na drugi sustav.
 • Ovi novi senzori su raspoređeni u širokom rasponu industrije, jer su vrlo praktični i mogu se prilagoditi za sve vrste poslova. Sada se koriste u pametnim električnim mrežama, istraživanjima i diljem znanstvenog istraživanja.
 • Zahvaljujući pametnim senzorima, zbirka podataka o okolišu može biti potpuno automatizirana, smanjujući potrebu za ljudskom interakcijom, što čini proces prikupljanja učinkovitijim i pristupačnim. Kako pametni senzori koriste nova tehnološka rješenja, mnogi od njih pružaju točnije podatke od starijih uređaja. 
 1. Automatizacija – Automatizacija omogućuje završetak zadataka uz minimalnu ljudsku intervenciju.
 • Neki oblici automatizacije potpuno su eliminirali ljudsku intervenciju. Na primjer, razvoj automatskih telefonskih preklopnih sustava omogućuje pozive u svijetu bez intervencije ljudskog operatera.
 • Automatizirana tehnološka rješenja danas su sveprisutna. Oni pružaju rješenja za proizvodnju i isporuku neograničenog raspona roba i usluga. Automatizacija se koristi u informacijskoj tehnologiji, vojsci, komunalnim uslugama, transportu, proizvodnji i drugima. Također se vrlo brzo razvija. Svakodnevno se izmišljaju, razvijaju i testiraju novi oblici automatizacije.
 • Ovo nije ograničeno samo na fizičke uređaje. Također se vidi u raznim softverskim aplikacijama. Na primjer, poslovna inteligencija u aplikacijama je automatizacija visoke kvalitete. Poduzeća iz cijelog svijeta iskorištavaju ga kako bi pojednostavnili svoje poslovanje i učinili ih učinkovitijima.
 1. AI, učenje stroja i duboko učenje – Umjetna inteligencija (AI) je upotreba inteligentnih strojeva izgrađenih da rade i reagiraju na ljudski način.Machine-learning1
 • Takvi strojevi prepoznaju govorne obrasce, sami rješavaju probleme, nauče na temelju prošlih interakcija i planiraju za buduće.
 • Strojno učenje već je bitan dio današnje tehnološke industrije. Ona identificira uzorke putem ulaznih podataka, a zatim poboljšava performanse na temelju tog unosa, a da nije posebno programirana za tu svrhu. Upotrebljava se samo-prilagodljive algoritme koji su sve bolji u analizi i pronalaženju uzoraka s novim iskustvima ili podacima.
 • Duboko učenje je vrsta naprednijeg učenja stroja. Cilj mu je oponašati rad ljudskog mozga. To može učiniti zahvaljujući neuronskim mrežama. Te mreže pomažu stvoriti obrasce koji se kasnije koriste u donošenju odluka.
 • Pametni uređaji mogu se upariti zajedno s sustavima koji koriste strojno i duboko učenje za obradu velikih podataka. Analizirajući bogatstvo  informacija s uređaja, nova se pitanja i prilike mogu naći brže nego ikad prije.
 1. Cybersecurity i Blockchain Technology – Uz povećanu povezanost svih dijelova lanca vrijednosti, potreba za sigurnošću raste.
 • Standardne komunikacijske protokole omogućuju učinkoviti protok i razmjenu informacija putem Interneta, ali one ostaju ranjive na mnoge vrste sigurnosnih eksploatacija. To je dovelo do povećane potrebe za sigurnosnim rješenjima. Industrijski sustavi i proizvodne linije suočavaju se s dramatičnim povećanjem prijetnji. To je osobito slučaj u današnjem svijetu, jer je cyber kriminal postao složeniji. Cybercriminals su nakon podataka, uključujući intelektualno vlasništvo, osobne identifikacijske podatke (PII), zdravstvene podatke i financijske podatke. Neovlašteno otkrivanje ili gubitak takvih informacija može imati ozbiljne negativne posljedice za tvrtke i pojedince. Nadalje, neki napadači ne slijede same podatke, već jednostavno žele poremetiti poslovanje tvrtke.
 • Potreba za boljom sigurnošću dovela je do razvoja naprednih rješenja koja mogu pomoći u zaštiti tvrtke, procesima i podacima. Blockchain je jedno takvo rješenje. To je decentralizirana, digitalizirana javna knjiga transakcija koje koriste Distributed Ledger Technology (DLT).
 • Dok mnogi ljudi povezuju blockchain s kripto valutama kao što je Bitcoin, ona ima koristi koja daleko nadilaze mogućnost transakcija kriptovalute. Blockchain tehnologija je vrlo korisna u suvremenim sustavima cyber-obrane, budući da je izgrađena s prevencijom lažnih aktivnosti na umu. Potrebno je iskoristiti inteligentne mehanizme konsenzusa koji odmah otkrivaju neovlaštene podatke i uklone takve pokušaje.
 • Sigurnost i integritet podataka u fazi prikupljanja i uporabe važna je tema koju vladine agencije i privatni sektor sada vode ozbiljnije. Jedan primjer vladinih akcija za promicanje sigurnosti podataka je GDPR, koji ima za cilj povećati transparentnost na način na koji različiti povezani uređaji prikupljaju podatke i kako se kasnije koristi kad se kreće u druge sustave.

Industrija 4.0

industry 4.0

Četvrta industrijska revolucija najnovija je u nizu otkrića koja sada remeti gotovo svaku industriju na svijetu. Utjecaj je veći nego što većina nas razmišlja. To utječe na sve sektore i tvrtke, velike i male.

Tehnološka dostignuća koja su se raspravljala u prethodnom poglavlju rezultirala su mnogim promjenama u načinu poslovanja, kako industrije rade i kako proizvode njihove proizvode:

 • IoT – Internet stvari uvelike povećava količinu poslovnih podataka s kojima rade tvrtke. Tvrtke dobivaju povećanu sposobnost praćenja njihovog poslovanja, što rezultira pronalaženjem novih mogućnosti i razvojem novih strategija temeljenih na tim mogućnostima. Zahvaljujući ovom ogromnom bogatstvu podataka, trenutni poslovni modeli dobivaju potrebna poboljšanja, a posve nove se donose na svijet.
 • Proizvodnja aditiva – Ovaj tehnološki razvoj učinio je proizvodnim procesima mnogo pristupačniji u odnosu na cijenu koštanja samo prije nekoliko godina. Manje tvrtke mogu iskoristiti nove metode za razvoj i proizvodnju proizvoda na vrlo učinkovit način. Zahvaljujući proizvodnji aditiva, mogu se izraditi visoko personalizirani proizvodi koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe svojih korisnika, sve po niskoj cijeni.
 • Cloud – Tvrtke svih veličina, od one-starters do multinacionalnih poduzeća, svi mogu iskoristiti moć cloud computing. Tvrtke, odjeli, funkcije i mogućnosti postaju sve koherentni zahvaljujući bržoj obradi podataka i protoku po niskim troškovima. Oblak također omogućuje izgradnju integriranih mreža koje donose veću količinu automatizacije na vrijednosne lance.
 • Smart senzori – Ovi senzori prikupljaju vrlo važne podatke za vašu tvrtku, a odbacuju sve što je suvišno ili nevažno. Budući da se podaci prikupljaju na inteligentniji način, manje ih je obraditi i analizirati, što uvelike poboljšava učinkovitost poslovanja. Smart senzori također omogućuju bolju komunikaciju putem izvješćivanja u realnom vremenu.
 • AI, Machine Learning i Deep Learning – sve tvrtke mogu iskoristiti za otkrivanje potencijalnih problema prije nego što postanu veće. Oni mogu otkriti potencijalne pokušaj prijevare i kršenja sigurnosti, jer AI uči koji su obrasci normalni, što dovodi do brzog otkrivanja anomalija.
 • Cybersecurity i Blockchain tehnologija – One dovode do sigurnijeg okruženja za sve vrste podataka. Provjera autentičnosti i kontrole pristupa mogu se obaviti bez upotrebe zaporki, jer se blokada tehnologija može prilagoditi za prepoznavanje pouzdanih uređaja i korisnika. Na primjer, može se koristiti kao dio sigurnosnog sustava koji svaki uređaj povezuje s mrežom tvrtke s vlastitim SSL certifikatom, čime se eliminira potreba za korištenjem zaporki tijekom postupka prijave.

Kako mala poduzeća imaju koristi

SMB industry 4.0

Prvo se može činiti da je industrija 4.0 nešto što samo koristi poduzećima i velikim tvrtkama koje imaju objekte po zemljopisnim područjima, desetine odjela, općenito velike i složene operacije. Međutim, to nije slučaj.

Čak i male tvrtke mogu imati koristi od onoga što industrija 4.0 ima za ponuditi. Korištenjem oblaka za učinkovitije obrađivanje i pohranjivanje podataka ili korištenjem raznih drugih novih tehnologija za poboljšanje načina oblikovanja, izgradnje i isporuke svojih proizvoda i usluga povećava njihovu učinkovitost i postaje relevantniji.

Baš kao i kod prethodnih industrijskih revolucija, može potrajati neko vrijeme prije nego što pogodnosti stignu do svakog kuta poslovne sfere. No, čak i u sadašnjem trenutku, mala poduzeća imaju prednosti industrije 4.0. Sada se mogu natjecati s velikim poduzećima na načine koji nikada prije nisu mislili moguće, prije nekoliko desetljeća.

Ovdje su neke od mnogih prednosti koje industrija 4.0 daje malim tvrtkama:

1) Niži operativni troškovi

Poznato je da pravilno implementiranje pametne tehnologije pomaže malim poduzećima i tvrtkama zadržati svoje troškove pod kontrolom. Mnoge softverske alate za poduzeća mogu koristiti male tvrtke kako bi svoje operacije učinile učinkovitijima. Mnoge funkcije back-officea (platni spisak, vođenje evidencija, računovodstvo itd.) Koje je potrebno obaviti ručno ili s neučinkovitim softverom kao što su proračunske tablice sada se mogu automatizirati zahvaljujući posvećenom poslovnom softveru.

Tehnologija također pomaže malim tvrtkama da steknu više klijenata i prodaju na udaljena tržišta, jer omogućuje interakciju između ljudi u stvarnom vremenu. Mobilne aplikacije i softver temeljeni na oblaku omogućuju predstavnicima tvrtke da rade od kuće ili na cesti. To znači da je posao sada vrlo mobilan, umjesto da je povezan s određenom lokacijom ureda kao prije.

Alati koji mala poduzeća mogu koristiti kao dio njihovog poslovanja poboljšali su se na različite načine tijekom godina. Ne samo da su moćniji i učinkovitiji u svojim osnovnim funkcijama, već su i korisniji. To omogućuje ljudima s minimalnim IT iskustvom implementaciju i upravljanje njima.

2) Poboljšanje komunikacije

Ostati povezani s onima koji su važni, kao što su zaposlenici, dobavljači i partneri treće strane, slobodnjaci i klijenti, bitni su za uspjeh bilo kojeg poslovanja, bez obzira na veličinu ili industriju u kojoj djeluje. Poslovni komunikacijski procesi uvelike su poboljšani zahvaljujući napredak u tehnologiji koju koriste razni sustavi. Stotine tisuća aplikacija, web stranica i online usluga pružaju malim tvrtkama komunikacijska rješenja koja su prilagođena njihovim potrebama.

Mala poduzeća mogu koristiti e-poštu, tekstualni razgovor, telefonske pozive i video konferencije, ovisno o tome koja je metoda komuniciranja najoptimalniji u to vrijeme. Nove komunikacijske metode pomažu tvrtkama da bolje služe svojim klijentima. Zahvaljujući raznim mrežnim resursima poput usluga društvenih medija, potrošači mogu pružiti trenutnu povratnu informaciju tvrtkama. To im omogućuje brzo pronalaženje i ispravljanje problema prije nego što postanu ozbiljni i utječu na njihovu nižu crtu. Omogućuje i manjim poduzećima da u budućnosti razvijaju bolje proizvode i usluge, osiguravajući da ono što oni nude zaista zadovoljava potrebe i očekivanja kupaca.

Iako su nove tehnologije uvelike poboljšale način poslovanja tvrtke s vanjskim svijetom, također su imale značajan utjecaj na način provođenja internih komunikacija. Novi poslovni komunikacijski softver oponaša društvene mreže, centralizirane sustave za planiranje projekata i praćenje informacija i drugih alata za podjelu informacija na vrlo učinkovit način, sada su dostupni tvrtkama svih veličina.

Ovi sustavi su vrlo fleksibilni, pristupačni i prilagodljivi na slučajeve jedinstvenog korištenja. Na primjer, možete imati platformu za računovodstvo i plaće koja se nudi kao pretplata na temelju oblaka ili program otvorenog izvora koji tvrtka može implementirati na vlastitim poslužiteljima bez plaćanja licenciranja ili troškova u tijeku.

3) Povećanje produktivnosti

Najnovija softverska i tehnološka rješenja automatiziraju veliki broj procesa. Na taj način daju zaposlenicima više vremena za rad na zadacima koji su profitabilni za posao i pomažu mu da rastu.

Productivity

Tvrtke sada mogu raditi više dok imaju manji tim zaposlenika. Tehnologija i automatizacija mogu se iskoristiti na različite načine kako bi se povećao output koji svaki pojedini radnik može postići.

4) Široka korisnička baza

Proliferacija pametnih tehnologija i novih poslovnih metoda dala je malom poslovanju prošireni pristup svjetskim ekonomskim tržištima. Prije toga, većina malih poduzeća djelovala je samo na lokalnom tržištu koji se sastojao od grada i njegovog neposrednog područja. Ali sada, mala poduzeća imaju alate za jednostavno pružanje svojih proizvoda i usluga na regionalnoj, nacionalnoj i čak globalnoj razini.

Jedan primjer je porast popularnosti tržišta e-trgovine. Dobili su startupima i malim tvrtkama iz cijelog svijeta priliku da dosegnu svjetsku publiku. Sposobnost izvora proizvoda, povezivanja s poslovnim partnerima i prodaji kupcima na globalnoj razini bila je prije nešto što su samo velike tvrtke imale sredstva za napraviti.

5) Vanjski suradnici

Iako se velik broj poslovnih funkcija sada može automatizirati, uvijek postoje određeni zadaci koji će zahtijevati da se ljudski unos obavlja. Industrija 4,0 pruža tvrtkama svih veličina veće mogućnosti outsourcinga.

Kada čujete o outsourcingu, mnogi pojedinci misle o tome kako velike tvrtke poput banaka i pružatelja komunikacija pružaju usluge kupcima i tehničku podršku pružateljima trećih strana koji se mogu nalaziti u istoj zemlji ili širom svijeta. Dok poduzeća mogu zasigurno imati koristi od outsourcinga, to više nije ograničeno samo na velike tvrtke.

Mala poduzeća mogu imati koristi od outsourcinga na mnoštvo načina. Ako nemaju dovoljno radne snage za obavljanje zadataka ili nemaju nikoga u svom timu koji je dobro upućen, mogu pristupiti globalnom skupu talentiranih stručnjaka koji mogu obaviti posao. Na primjer, tvrtka koja stvara mobilne aplikacije može izdvojiti izradu grafike za softver koji su sastavili ako nemaju interni tim za grafički dizajn.

6) Suređivanje

Nekoliko alata i metoda potpuno su preobrazili način na koji mala poduzeća obavljaju svoje svakodnevne operacije. U novoj poslovnoj paradigmi suradnja je vrlo važan kamen temeljac.

Collaboration

Prije toga, različiti odjeli unutar organizacije često su radili sami. Iako su postojale metode razmjene informacija i zajedničkog rada, često su bile neučinkovite i skupe za provedbu.

Danas je veća suradnja moguće zahvaljujući oblaku i drugim napretku u poslovnoj IT tehnologiji. Odjeli i pojedinci koji obavljaju različite vrste zadataka unutar organizacije mogu sada lako surađivati ​​na projektima zahvaljujući dostupnosti novih komunikacijskih alata, usluga i metoda. Postoji mnogo načina na koje suradnja može imati koristi od poslovanja i pomoći joj da rastu svoju dionicu. Jedan od primjera je odjel marketinga i proizvodnje koji rade zajedno kako bi pronašli strategije koje uzimaju u obzir sve korisnike prilikom poboljšanja proizvoda ili usluga koje tvrtka nudi.

7) Poboljšana sigurnost

Najnovija dostignuća, poput tehnologije blockchaina i distribuiranih knjiga, uvelike povećavaju sigurnost poslovnih i osobnih podataka. Ova pojačana sigurnost ključna je za poslovanje kako bi svoje poslovanje izvršavala na učinkovit način i povećala svoju prisutnost na svom tržištu. Tvrtka koja može dokazati da je u stanju sigurno obrađivati ​​podatke bit će lakše pronaći klijente i poslovne partnere.

Blockchain tehnologija nije samo nešto što se koristi za povećanje sigurnosti. Omogućuje malim tvrtkama da obrađuju informacije na učinkovit način, osiguravajući da podaci budu dostupni onima koji to trebaju, kada i gdje im je potrebna. Distribuirana narav blockchaina također sprječava gubitak podataka. Blockchain može raditi zajedno s drugim vrstama tehnologija, kao što je oblak računanje, za još veći rast produktivnosti.

Danas mala i srednja poduzeća mogu biti jednako produktivna i učinkovita kao i veća poduzeća. Automatizacija i suradnja omogućuju im pružanje vrhunskih proizvoda i usluga, doći do šire publike i dobiti pristup trenutačnim povratnim informacijama koje mogu odmah koristiti za poboljšanje svojih proizvoda i usluga.

S industrijom 4,0, mala i srednja poduzeća imaju potencijal da učine više s manje. Prije deset godina, potreban je čitav odjel za obavljanje jednog zadatka. Sada, softverska i tehnološka rješenja, zajedno s većim komunikacijama koje dopuštaju veću outsourcing i globalna partnerstva, omogućuju tvrtkama da ostvaruju ono što žele, čak i ako imaju relativno ograničene resurse.


Zaključak

Da bi današnja poduzeća doista izašla na vrh, trebaju prihvatiti promjene, napredak i poremećaje koji donose novi tehnološki napredak. Da bi to postigli, poslovni lideri trebaju znati da je svaka promjena koju svjedoče u svijetu snaga koju oni nemaju kontrolu nad. Ta odgovornost dijeli se među nama, od upravnih tijela, industrije i poslovnih ljudi, sve do malih poduzeća i pojedinaca.

Sveobuhvatan i globalni pogled na tehnologiju je ono što moramo usvojiti. Ljudi bi trebali razmišljati o tome kako to utječe na njihove svakodnevne živote i kako ih može poboljšati, zajedno s mnogim društvenim, kulturnim i ekonomskim prednostima koje ona donosi svijetu.

Kako živimo u svijetu u kojem sve veći broj uređaja može slati podatke za analizu, svaka odluka igra ulogu u oblikovanju tehnologije sutra. Za malu tvrtku moć nove tehnologije može se iskoristiti kako bi ih pomakla prema čišćem, profitabilnijem, učinkovitijem i personaliziranijem načinu obavljanja poslovanja.

Podrška 24/7